40 jaar Bodenstaff

Artikel aangemaakt op: 15-10-2018 14:55:00

een stukje geschiedenis
Ondernemen zit de familie Bodenstaff in het bloed. Het tuincentrum en de graszodenkwekerij zoals we ze nu kennen zijn door de jaren heen opgebouwd en uitgegroeid tot een begrip in de wijde omgeving. Maar hoe is het ontstaan? Een kijkje terug in de geschiedenis naar hoe het allemaal begon..
1903; overgrootvader Roef Bodenstaff startte met gemengde akkerbouw en een melkveehouderij.
1928; grootvader Marinus Bodenstaff neemt het bedrijf over. De gemengde akkerbouw en melkveehouderij worden doorgezet.
1958; vader Roelof-Jan Bodenstaff neemt het stokje over. De melkveehouderij wordt getroffen door MKZ (mond en klauwzeer). Een zware en spannende tijd voor de familie. De melkveehouderij maakt plaats voor een vleesvarkenshouderij.
1978; zoons Marinus (18) en Henk-Jan (17) beginnen een droogbloemenkwekerij en –drogerij. Droogbloemen en –boeketten zijn razend populair, het bedrijf wordt snel en steeds verder uitgebreid. De droogbloemen werden grotendeels geëxporteerd naar landen als Duitsland, België, Italië, Engeland en Scandinavië maar ook naar Singapore en Australië.
Na het faillissement van één van de afnemers van de droogbloemen werd een winkeltje aan huis gestart, dit begon met een bescheiden 16m maar groeide al snel uit zijn voegen. Iedere winter werd de winkel verdubbeld qua oppervlakte.
1988; naast droogbloemen en decoratieartikelen begonnen de broers met de verkoop van snijbloemen en perkplanten. Ook kwam er een grote kas direct achter de droogbloemenwinkel voor een uitbreiding van het assortiment; struiken, heesters en vaste planten. Het officiële begin van tuincentrum Bodenstaff!!
1996; de jongste broer, Johan Bodenstaff (22) voegt zich bij het bedrijf. De droogbloemenhandel is inmiddels op z’n retour en na lang wikken en wegen wordt in 1998 gestart met de teelt van graszoden. Dit sluit goed aan bij het tuincentrum en groeit uit tot een landelijk opererend bedrijf, tegenwoordig zelfs met export van de graszoden.
2010; 5 januari. Een zwarte dag in de geschiedenis van de gebroeders Bodenstaff. Half tien ’s avonds breekt er brand uit door kortsluiting in de koelcel. Al snel staan de loodsen, waarin zich de tuinwinkel, kantine, opslag en kantoren van het tuincentrum bevinden, in lichterlaaie. Door snel ingrijpen van de brandweer kon voorkomen worden dat de brand overslaat naar de voorste kas (welke aan het woonhuis vast gebouwd stond).
Na de allesverwoestende brand, waarbij de broers hun levenswerk in vlammen op zagen gaan, wordt niet opgegeven. Mede dankzij snel handelen van de gemeente Midden-Drenthe en samen met verzekeraar Univé en kassenbouwer Nobutec wordt er hard gewerkt aan plannen voor wederopbouw. Binnen 8 maanden wordt een compleet nieuw tuincentrum uit de grond gestampt en op 27 oktober 2010 is het dan zover; de opening van tuincentrum Bodenstaff XXL!!
Er is geïnvesteerd in een milieuvriendelijke toekomst. Zo wordt de winkel ‘s winters CO neutraal verwarmd door een pellet kachel. In 2016 zijn er zonnepanelen geïnstalleerd, voldoende energie wordt opgewekt om het hele bedrijf te voorzien van zonne-energie!
Aan iedereen die in al die jaren bij ons heeft gewerkt (ook zaterdag- en vakantiewerk) of stage gelopen (ook snuffelstages); geef je z.s.m. op voor de reünie op 26 oktober! Stuur een mail naar 40jaarbodenstaff@gmail.com.